Aesthetic elements in culinary arts of ethnic minorities in Vietnam
Main Article Content
Abstract
Ethnic minorities in the mountainous areas of our country have accumulated a lot of valuable indigenous knowledge about cultivation, livestock raising and exploitation of natural resources to have secure food and food sources, maintain their lives. In addition to exploiting, preserving and processing foods and drinks, the people know how to make use of available materials in nature and create items to contain food and drinks, arrange and display them. Show them in family meals or community festival activities. What they eat, how they drink, and how they eat and drink not only show their culinary identity, but also clearly reflect the aesthetic and ethnic identity of the people
Article Details
Keywords
Aesthetic elements, culinary arts, ethnic minorities, ethnic groups in the Northern Mountains of Viet Nam, ethnic groups in Truong Sơn - TayNguyen
References
Hiệp hội Xuất khẩu hàng thủ công mỹ nghệ Việt Nam. (2020). Nghề đan lát của người Cơ Tu. Hà Nội: Văn hóa dân tộc.
Trần Hoàng, Nguyễn Thị Sửu. (2003). Góp phần tìm hiểu văn hóa dân gian dân tộc Tà Ôi A Lưới - Thừa Thiên Huế, Hà Nội: Văn hóa dân tộc.
Hoàng Văn Hùng. (2022). “Văn hóa ẩm thực truyền thống góp phần định vị bản sắc người Thái ở Nghệ An”. Nguồn sáng dân gian, số 2.
Sakaya. (2022). Lễ hội của người Chăm. Hà Nội: Khoa học xã hội.
Vương Xuân Tình, (2004), Tập quán ăn uống của người Việt vùng Kinh Bắc. Hà Nội: Khoa học xã hội.
Nguyễn Thị Minh Tú. (2012). Văn hóa ẩm thực của người Tu Dí, huyện Mường Khương, tỉnh Lào Cai. Hà Nội: Khoa học xã hội.
Trần Tấn Vịnh. (2022). “Âm sắc plei Chăm giữa đền tháp cổ”. Làng Việt, số 141, tháng 4
Trần Tấn Vịnh. (2022). “Nét thẩm mỹ ở một số vật dụng ẩm thực của các dân tộc miền núi Xứ Quảng Nam”, Làng Việt, số 145, tháng 8.
Trần Tấn Vịnh. (2022). Sắc màu ẩm thực núi rừng. Làng Việt, số 147, tháng 10
Nguyễn Đăng Vũ. (2022). “Kring-ning mùa lễ hội Cadong”, Báo Quảng Ngãi, số Xuân Nhâm Dần.