Study of gac oil extract to supply for farming households

Trần Thanh Dũng, Nguyễn Thị Việt Hải, Nguyễn Thị Hồng Thắm, Huỳnh Thị Trúc Quyên

Main Article Content

Abstract

This study was conducted to study the extraction process of Gac oil. Gac used is a type of glutinous rice grown in Quang Nam - Da Nang. With 4 studies including studying the ratio of Gac film with 96% alcohol solvent, extraction temperature, extraction time and comparison with Gac oil and Gac oil extracted from rice wine produced by farmers. The results showed that using Gac film and solvent in the ratio 1/4, extracted at a temperature of 700C with extraction time of 14 hours for Gac essential oil reached the highest.


Research results also show that using 96% alcohol for Gac oil has a better taste than Gac oil and Gac oil extracted from rice wine. The price of 50 ml of Gac oil is 99.000 VND compared to the current selling price on the market from 120.000 to 190.000 VND. With a simple, easy to make process, easy to find, easy to buy, and low cost solvents, all Gac farmers in Quang Nam - Da Nang province can apply it to production practices to take advantage of raw materials to improve the quality of their products. high value of gac fruit.

Article Details

References

Bộ Y Tế. (1998). Danh mục tiêu chuẩn vệ sinh đối với lương thực, thực phẩm, Quyết định số 867/1998/QĐ-BYT ngày 4 tháng 4 năm 1998.
Bộ Khoa học và Công nghệ. (2010). Tiêu chuẩn quốc gia TCVN 6127:2010 (ISO 660:2009) về Dầu mỡ động vật và thực vật-Xác định trị số axit và độ axit.
Bộ Khoa học và Công nghệ. (2018). Tiêu chuẩn quốc gia TCVN 6121:2018 (ISO 3960:2017) về Dầu mỡ động vật và thực vật-Xác định trị số peroxit-Phương pháp xác định điểm kết thúc chuẩn độ iôt (quan sát bằng mắt).
Phan Tại Huân, Phạm Đức Toàn, Kha Chấn Tuyền (2014), “Gấc và công nghệ sản xuất tiềm năng”. Báo cáo phân tích xu hướng công nghệ, Trung tâm thông tin khoa học và Công nghệ TP. HCM.
Vũ Hoàng Khánh. (2009). “Khảo sát ảnh hưởng của các yếu tố xử lý đến chất lượng màng gấc cho quá trình trích dầu”. Luận văn tốt nghiệp Đại học, Khoa Nông nghiệp và Sinh học Ứng dụng-Trường Đại học Cần Thơ.
Ngô Thị Thái Vân. (2013). “Khảo sát các yếu tố ảnh hưởng đến hiệu suất trích ly dầu gấc”. Luận văn tốt nghiệp đại học. Khoa Công nghệ thực phẩm-Trường Đại học Nông Lâm Thành phố Hồ Chí Minh.
Le Thuy Vuong, Adrian A. Franke, Laurie J. Custer, Suzanne P. Murphy, (2006). “Momordica cochinchinensis Spreng.(gac) fruit carotenoids reevaluated”. Journal of Food Composition and Analysis, 19(6-7), 664-668.
Nguyễn Đức Vượng, Phạm Nam Giang, Nguyễn Thị Phương Liên, Trần Xuân Vĩnh, Ngô Đình Cảnh. (2015). “Nghiên cứu sản xuất dầu gấc và tinh dầu gấc từ quả gấc Quảng Bình”. Tạp chí Thông Tin Khoa Học & Công Nghệ Quảng Bình, số 3/2015, 51-52.