ASSESSING FLAVONOID CONTENT ON SEVERAL VEGETABLES GROWN IN DA NANG AND QUANG NAM AREAS

Nguyễn Trần Ngọc Hương, Lê Thị Hiếu, Bùi Hữu Hưng, Nguyễn Thị Ngọc Hiền

Main Article Content

Abstract

Vegetables are an important component of the daily diet, being rich in nutrients and antioxidants, particularly flavonoids. The flavonoid content in vegetables can vary significantly depending on cultivation conditions, environmental factors, and processing methods. Currently, there is limited research specifically evaluating flavonoid levels in common vegetables from the regions of Da Nang and Quang Nam. Therefore, this study aims to assess the differences in flavonoid content among vegetables from these two regions and compare the findings with existing studies. Flavonoid content was determined using UV-Vis spectrophotometry at 420 nm after complexation with AlCl₃ in an acetate buffer (pH 3.4), with quantification based on quercetin as the standard. The vegetables studied include Centella asiatica Urb, Glebionis coronaria L., Plantago major L., and Houttuynia cordata Thunb., collected from four locations: Cam Le District and Hoa Vang District in Da Nang, and Hoi An City and Dai Loc District in Quang Nam. The results showed significant variation in flavonoid content among regions, influenced by cultivation conditions, vegetable species, and the methods of extraction and complexation. These findings provide a scientific basis for dietary recommendations, with potential applications in medicine and pharmaceuticals, as well as improvements in vegetable production and preservation techniques. The research will be further expanded to include more vegetable species in order to establish a flavonoid database for the Central Vietnam region.

Article Details

References

Anyin Chen, et al. (2016). Determination of total flavonoids and its antioxidant ability in Houttuynia cordata [Xác định hàm lượng tổng flavonoid tổng và khả năng chống oxy hóa của Diếp cá], Journal of Materials Science and Chemical Engineering, 4(2), 131-136.
Anna Pękal, & Krystyna Pyrzynska. (2014). Evaluation of aluminium complexation reaction for flavonoid content assay [Đánh giá phản ứng tạo phức với nhôm để định lượng hàm lượng flavonoid]. Food Analytical Methods, 7, 1776-1782.
Arky Jane Langstieh JBW, et al. (2021). Estimation of quercetin and rutin content in Hyouttunia cordata and Centella asiatica plant extracts using UV-spectrophotometer [Đánh giá hàm lượng quercetin và rutin trong các chiết xuất thực vật của Diếp cá và Rau má bằng phương pháp quang phổ UV]. Int.J. Pharm. Sci. Rev. Res, 71(2), 130-132.
Nguyễn Văn Ây và cộng sự. (2019). Ảnh hưởng của điều kiện ánh sáng và thời gian sinh trưởng lên hàm lượng một số hợp chất trong cây mã đề (Plantago major). Tạp chí Khoa học Đại học cần Thơ, 55(5), 66-73.
Djamila Belhachat, et al. (2023). Phytochemical Screening, Composition and In Vitro Antioxidant Activity of Algerian Chrysanthemum coronarium (L.) Extracts [Sàng lọc thực vật, thành phần hóa học và hoạt tính chống oxy hóa in vitro của các chiết xuất Mã đề tại Algeria], South Asian Journal of Experimental Biology, 13(3).
Fanny Ribarova, et al. (2005). Total phenolics and flavonoids in Bulgarian fruits and vegetables [Tổng hàm lượng phenolic và flavonoid trong trái cây và rau củ của Bulgaria]. JU Chem. Metal, 40(3), 255-260,
Frederico Pittella, et al. (2009). Antioxidant and cytotoxic activities of Centella asiatica (L) Urb [Hoạt tính chống oxy hóa và gây độc tế bào của Rau má]. International journal of molecular sciences, 10(9), 3713-3721.
In George W. Latimer Jr., & Jr. (Eds.) George W. Latimer. (2023). AK-1Guidelines for Dietary Supplements and Botanicals [Hướng dẫn đối với thực phẩm bổ sung và dược liệu]. Official Methods of Analysis of AOAC International (pp. 0): Oxford University Press.
Nguyễn Thi Hải Hòa, & Nguyễn Thị Liên Phượng. (2020). Khảo sát điêu kiện trích ly flavonoid từ lá diếp cá (Houttuynia Cordata). Tạp chí Công Thương, Số 18.
Md Mominur Rahman, et al. (2020). Phytochemical investigation and evaluation of antioxidant and thrombolytic properties of leave extracts of Gardenia coronaria Buch-Ham [Nghiên cứu thành phần hóa học thực vật và đánh giá các đặc tính chống oxy hóa và tiêu huyết khối của chiết xuất lá Gardenia coronaria Buch-Ham]. Universal Journal of Pharmaceutical Research.
Mijanur Rahman, et al. (2013). Antioxidant activity of Centella asiatica (Linn.) Urban: Impact of extraction solvent polarity [Hoạt tính chống oxy hóa của Rau má và sự ảnh hưởng của độ phân cực của dung môi chiết xuất]. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 1(6).
MK Mohd Zainol, et al. (2009). Effect of different drying methods on the degradation of selected flavonoids in Centella asiatica [Ảnh hưởng của các phương pháp sấy đến sự phân hủy của các flavonoid chọn lọc trong Rau má]. International Food Research Journal, 16(4), 531-537.
NTC Quyen, et al. (2020). Evaluation of total polyphenol content, total flavonoid content, and antioxidant activity of Centella asiatica [Đánh giá hàm lượng polyphenol tổng số, hàm lượng flavonoid tổng số và hoạt tính chống oxy hóa của Centella asiatica], Paper presented at the IOP Conference Series: Materials Science and Engineering.
Pille-Riin Laanet, et al. (2024). Plantago major and plantago lanceolata exhibit antioxidant and borrelia burgdorferi inhibiting activities [Plantago major và Plantago lanceolata thể hiện hoạt tính chống oxy hóa và khả năng ức chế Borrelia burgdorferi]. International journal of molecular sciences, 25(13), 7112.
VT Nguyen, et al. (2020). Preliminary phytochemical screening and determination of total polyphenols and flavonoids content in the leaves of Houttuynia cordata Thunb [Sàng lọc sơ bộ thành phần hóa học và xác định hàm lượng polyphenol và tổng flavonoid trong lá cây Diếp cá]. Paper presented at the IOP Conference Series: Materials Science and Engineering.