SURVEY ON THE INFLUENCE OF SOME FACTORS ON THE PROCESSING OF BOTTLED KHOI NHUNG TIA (Ardisia Sylvestris Pitard) TEA

Huỳnh Thị Phương Nam, Phan Thu Thảo

Main Article Content

Abstract

With the aim of studying the processing process of Ardisia sylvestris Pitard bottled tea, the surveys were conducted including changing the extraction time (40÷120 minutes), choosing the ratio between the extract and water (0,3:1÷1:1), potassium sorbate content (0÷0,1%) for the purpose of preserving tea after dilution, choosing between packaging types and surveying the ability to preserve under room conditions. The research results showed that the extraction time of 40 minutes gave better sensory values ​​of Taste, higher pH and yield. The 1:1 ratio gave better sensory values ​​of Color, Smell, Taste. The potassium sorbate content of 0,1% maintained the Clarity and pH of tea under cold storage conditions better. Bottled Ardisia sylvestris Pitard tea has a better shelf life under cold conditions than under room temperature conditions. Bottled Ardisia sylvestris Pitard tea products cannot maintain their preservation quality when potassium sorbate is added under normal conditions.

Article Details

References

Gấm, Đ., Hải, H., Hà, C., … P. N.-Đ. K. học T. nhiên và, & 2017, undefined. (n.d.). Khảo sát một số đặc điểm hóa học và tác dụng chống oxy hóa (antioxydant) của các hợp chất Flavonoid chiết xuất từ một số loài lan Kim tuyến của Việt Nam. Js.Vnu.Edu.Vn.
Grosso, G., Godos, J., Currenti, W., Micek, A., Falzone, L., Libra, M., Giampieri, F., Forbes-Hernández, T. Y., Quiles, J. L., Battino, M., La Vignera, S., & Galvano, F. (2022). The Effect of Dietary Polyphenols on Vascular Health and Hypertension: Current Evidence and Mechanisms of Action.
Khánh Thuỳ Linh, N., Thị Quỳnh Nhi, V., Thị Thu Nhiên, T., Thị Diệu Hân, H., Thị Hồng Hà, L., Thị Yến Vi Trường Đại học Dược Huế, N. Y., Khanh Thuy Linh, N., Thi Quynh Nhi, V., Thi Thu Nhien, T., Thi Dieu Han, H., Thi Hong Ha, L., & Thi Yen Vi, N. (n.d.). Xây dựng phương pháp định lượng polyphenol toàn phần trong lá chùm ngây (Moringa oleifera) bằng quang phổ UV UV-Vis spectrophotometry for quantitative determination of the total phenolic compounds from leaves of moringa oleifera. TNU Journal of Science and Technology, 207(14), 225–229.
Long, L. Đ., & Hà, T. T. T. (2020). Nghiên cứu đặc điểm sinh thái học và hình thái của loài khôi tía (Ardisia silvestris Pitard) tại huyện Thạch An, Cao Bằng. TNU Journal of Science and Technology, 225(11), 201–208.
Những hiểu biết mới về hoạt tính sinh học và quá trình tổng hợp sinh học của glycoside flavonoid - ScienceDirect. (n.d.). Retrieved April 13, 2025, 9
Thõ Ngoå Minh, V., Huyâ nh Phûúng Linh Àöî Thõ Hoaâ ng Diïî, V., & Thi Ngoc Minh Vo Huynh Phuong Linh Do Thi Hoang Diem, V. (2022). Nghiên cứu quy trình bào chế trà hòa tan từ lá sen chứa hợp chất flavonoid có tác dụng hỗ trợ giảm mỡ máu tại tỉnh Đồng Tháp giai đoạn 2021 – 2022. Tạp Chí Khoa Học Trường Đại Học Quốc Tế Hồng Bàng.
Vi, L., Hà, H., & Hồ, D. (2023). Nghiên cứu quy trình sản xuất trà túi lọc từ nấm linh chi cổ cò. Scientific journal of Tan Trao university.
Xem Hoàn thiện quy trình nhân giống cây khôi tía (Ardisia sylvestris pitard) bằng kỹ thuật nuôi cấy in vitro. (n.d.).
Xem phân tích hóa thực vật của chiết xuất lá Ardisia silvestris và hoạt động chống oxy hóa và kháng khuẩn của chúng. (n.d.).