NGHIÊN CỨU BÀO CHẾ KEM IBUPROFEN 5%

Bùi Nhật Hào, Huỳnh Quang Huy, Triệu Thị Thu Hằng, So Thị Bích Hường, Phan Nguyễn Thuỳ Linh, Nguyễn Thị Kim Thoa

Main Article Content

Abstract

Introduction: Ibuprofen is an active ingredient belonging to the NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drug) group, with effects including pain relief, fever reduction, and anti-inflammation through inhibition of the cyclooxygenase enzyme. However, when taken orally, Ibuprofen can cause gastrointestinal side effects such as irritation or peptic ulcers. Therefore, developing a topical formulation like a cream is a potential approach to enhance localized efficacy and reduce systemic side effects. Research Objective: To develop and optimize the formula and laboratory-scale manufacturing process of 5% Ibuprofen Cream, and to evaluate the quality of the product under laboratory conditions. Results: The 5% Ibuprofen Cream has a main composition consisting of: Ibuprofen 5%, paraffin oil 15%, propylene glycol 5%, glycerin 5%, Tween 80 3%, cetyl alcohol 5%, and PEG 150 stearate 1.5%. The formulation process is carried out with the oil/water phase temperature ratio at 60/65°C. The 5% Ibuprofen Cream meets the standards for appearance, spreadability, homogeneity, pH, and physical stability. Conclusion: The development and optimization of the 5% Ibuprofen Cream formula is feasible, meeting quality and stability standards. The cream formula demonstrates high stability at laboratory scale and has potential for practical application.

Article Details

References

Bộ Y Tế. 2003. "Ibuprofen". Dược thư quốc gia Việt Nam. Hà Nội: Khoa học và Kỹ thuật.
Cục quản lý dược. 2024. Danh mục số đăng ký thuốc của hoạt chất Ibuprofen. Retrieved 3/27,2025.
Hội đồng Dược điển Việt Nam 2017. Dược điển Việt Nam V. Hà Nội: Y học.
Huỳnh Thị Mỹ Duyên, Lê Thị Minh Ngọc. 2022. Formulation Of Cream Containing Ibuprofen 5%. Can Tho University of Medicine and Pharmacy.
Huỳnh Thị Mỹ Duyên, Lê Thị Minh Ngọc, Bùi Kim Ngân. 2023. Xây dựng công thức bào chế kem hỗ trợ kháng viêm từ dược liệu trà xanh (camellia sinensis l. Theaceae), ổi (psidium guajava l. Myrtaceae) và rau má (centella asiatica l. Apiaceae). Tạp chí Y Dược học Cần Thơ.
Lê Thị Thanh Lan, Đoàn Nhựt Minh Anh. 2024. Nghiên cứu đánh giá các đặc tính sinh học của gel Ibuprofen. Tạp chí Khoa học Đại Học TP HCM, 19.
Võ Xuân Minh, Nguyễn Văn Long. 2014. Kỹ thuật điều chế và sản xuất thuốc mỡ. In (Vol. Tập 2). Hà Nội: Y học.