Knowledge about the Nutrition and Some Related Factors of Hypertensive Patients at Danang Hospital in 2023

Nguyễn Tường Vi, Ngô Thị Mai Lan, Phùng Thị Huyền, Đặng Ngọc Phúc, Trần Thị Vân, Đỗ Thị Thùy Minh

Main Article Content

Abstract

Nutrition plays an important role in the treatment and prevention of complications caused by hypertension. Objectives: Described the knowledge about nutrition and diet of hypertensive patients being treated at Danang Hospital in 2023 and identified related factors. Methods: A cross-sectional study was conducted from November 2022 to April 2023 on 210 hypertensive patients undergoing inpatient treatment at Danang Hospital. Convenience sampling techniques and direct interviews were implemented in the study. Results: The average score of the study subjects’ knowledge about nutrition was 20.3/23 points; the percentage of subjects with knowledge reaching is 74.8 %; the factors related to the knowledge about nutrition of people with hypertension are age group, occupation, place of residence, the source of access to information is the media (p < 0.05). Conclusion: There are still many hypertensive patients who do not have awareness about nutrition in the treatment and prevention of complications due to hypertension, so it is necessary to educate and boost knowledge about the diseases for the patients.

Article Details

References

Bộ Y tế (2019a). 7 thực phẩm người cao huyết áp nên ăn. Cổng thông tin điện tử Bộ Y tế. https://moh.gov.vn
Bộ Y tế (2019b). Tăng huyết áp và những biến chứng khó lường. Cổng thông tin điện tử Bộ Y tế. https://moh.gov.vn
Đỗ Minh Sinh, Lê Thị Thùy, và Vũ Thị Thúy Mai (2018). Nhận thức về chế độ ăn của người bệnh tăng huyết áp điều trị ngoại trú tại Bệnh viện Đa khoa tỉnh Nam Định. Tạp chí Khoa học Điều dưỡng, 01(03), 22-27.
Hồ Thị Lan Vi, Trịnh Văn Hoan, Phạm Văn Cường, và Hoàng Thị Hòa (2022). Kiến thức, thực hành và một số yếu tố liên quan đến thay đổi lối sống tại nhà của người bệnh tăng huyết áp đang điều trị ngoại trú tại Trung tâm Y tế huyện Phú Hòa, tỉnh Phú Yên. Tạp chí Khoa học Điều dưỡng, 05 (04), 44-59.
Hoàng Thị Minh Thái, Lê Thanh Tùng, Nguyễn Bá Tâm, Nguyễn Thị Thu Hương, và Phạm Thị Hoàng Yến (2016). Kiến thức tự chăm sóc và một số yếu tố liên quan của người cao tuổi tăng huyết áp điều trị ngoại trú tại Bệnh viện Đa khoa tỉnh Nam Định. Tạp chí Khoa học Điều dưỡng, 01 (02), 36-43.
Nabina Maharjan, Narayani Maharjan, and Rui Li (2017). Knowledge on Diet among the Hypertensive Patients in a Tertiary Care Center Nepal: A Descriptive Cross-sectional Study. JNMA: Journal of the Nepal Medical Association, 58(122), 98-101. https://doi.org/10.31729/jnma.4815
Nguyễn Văn Tuấn và Trần Thị Anh Thơ. (2021). Kiến thức thái độ và thực hành dinh dưỡng của bệnh nhân tăng huyết áp. Tạp chí Y học Việt Nam, 50(2), 125-130.